Skip to main content

Section 27.4 Investigation 5.13: Cat Jumping (cont.)

Exercises 27.4.1 The Study

Reconsider the data from Investigation 5.6 about factors that are related to a cat’s jumping ability (CatJumping.txt).

1. Least Squares Line.

Use technology (e.g., Multiple Variables applet) to determine the equation of the least squares line for predicting a cat’s takeoff velocity from its percentage of body fat (PctBodyFat). Record the equation of this line, using good statistical notation.
Solution.
\(\hat{velocity} = 397.7 - 1.953 \times PctBodyFat\)

2. Normality of Residuals.

Produce a histogram and a normal probability plot of the residuals of this regression.
Hint 1. Multiple Variables Applet
Check Show Residuals box.
Hint 2. R Instructions
You can access the residuals by using lm(price~sqft)$residuals
Hint 3. JMP Instructions
Use the linear fit hot spot to Plot Residuals
Does the normality condition appear to be satisfied?
Solution.
Example output:
described in detail following the image
Histogram of the residuals, roughly mound-shaped between -40 and 30 with one extreme outlier near 80.
described in detail following the image
Normal probability plot of the residuals with 95 percent confidence bands; the points fall close to the line except one point in the upper right.
It’s hard to tell much with a small sample size and we do have the one extreme outlier, but otherwise, the normality condition would appear satisfied.

3. Equal Variance and Linearity.

Examine a graph of the residuals vs. the percentage of body fat variable (or vs. the predicted values). Does the equal variance condition appear to be met? Does the linearity condition appear to be met?
Solution.
described in detail following the image
Scatterplot of residuals versus percentbodyfat showing a random scatter of points mostly between -25 and 25 with one large positive outlier near 75.
If we separate the one huge outlier, the remaining residuals are in a rectangular box from -25 to 25. The lack of any strong curvature indicates the linearity condition is reasonable and the lack of major β€œfanning” in the residuals indicates the equal variance condition is met.

4. Test the Association.

Consider testing whether the sample data provide strong evidence that percentage of body fat has a negative association with takeoff velocity in the population. State the hypotheses to be tested, and report (from the output) the value of the appropriate standardized statistic and p-value. (In the applet, check the Statistical model box.) Summarize your conclusion.
Solution.
Let \(\beta\) represent the population slope between takeoff velocity and percentage body fat for all cats.
\(H_0\text{:}\) \(\beta = 0\) (no association between takeoff velocity and percentage body fat in the population)
\(H_a\text{:}\) \(\beta \lt 0\) (negative association)
described in detail following the image
Coefficients table: Constant 397.7 with SE 17.0, T-value 23.44, p-value 0.000; percentbodyfat -1.953 with SE 0.569, T-value -3.43, p-value 0.003.
With a \(t\)-statistic of \(-3.343\) and a p-value of \(0.003 \lt .05\text{,}\) we would reject the null hypothesis at the 5% level of significance and conclude that we have convincing evidence of a negative association between percentage body and takeoff velocity in this population of cats.

5. Confirm the t-statistic.

Confirm that the t-test statistic for the hypotheses in Question 4 is equal to \(b_1/SE(b_1)\text{.}\)
Solution.
\(t = -1.9534/.5688 \approx -3.43\text{.}\)

6. Confidence Interval by Hand.

Use a t-procedure and the values of \(b_1\) and \(SE(b_1)\) to produce (by hand) a 95% confidence interval for the population slope \(\beta_1\text{.}\)
Solution.
If we use 2 as the critical value, we would find \(-1.9534 \pm 2(.5688)\) which gives \((-3.091, -0.8158)\)
If we use a \(t\) critical value for 95% confidence and \(18-2 = 16\) d.f, we would find \(-1.9534 \pm 2.1199(.5688)\) which gives \((-3.1592, -0.7476)\)

7. Interpret the Interval.

Interpret the confidence interval that you produced in Question 6. Be sure to interpret not only the interval itself but also what the slope coefficient means in this context.
Solution.
We are 95% confident that each one percentage point increase in body fat is associated with a .75 to 3.16 decrease in takeoff velocity (cm/sec).

8. Two Predictions.

Use the equation of the least squares line to predict the takeoff velocity for a cat with 25 percent body fat. Then do the same for a cat with 50 percent body fat.
Solution.
25%: \(\hat{velocity} = 397.65 - 1.9534(25) \approx 348.82\) cm/sec.
50%: 299.98 cm/sec

9. Comfort and Precision.

Which of the two predictions in Question 8 do you feel more comfortable with? Which do you suspect would be more precise? Explain.
Solution.
Should have more faith in the prediction for 25% body fat as that value is in the main part of our data but we don’t have a lot of information for cats with body fat percentages around 50%.
Rather than only report one number as our prediction, we would like specify a confidence interval that indicates our β€œaccurate” or precise we believe our prediction to be. The following procedure is valid if the basic regression model conditions are met.

10. Prediction Interval.

Report the 95% prediction interval for the takeoff velocity of a cat with 25% body fat. Also determine the midpoint of this interval; does its value look familiar? Also interpret what this interval reveals.
Hint 1. R Instructions
Use the predict command, passing in the variables for the linear model but also a β€œnew data” data frame for the value(s) you want predictions for (but giving them the same name as your explanatory variable). For example:
predict(lm(velocity~percentbodyfat), newdata= data.frame(percentbodyfat=25), interval="prediction")
Hint 2. JMP Instructions
  • From the Linear Fit hot spot select Indiv Confidence Interval Formula.
  • JMP will add two columns to your table that use a Formula to compute the upper and lower endpoints of prediction intervals for all \(x\)-values of your data. Add new rows and enter new values for the explanatory variable to calculate prediction intervals for data other than those in the given dataset.
Solution.
Example output:
described in detail following the image
95 percent prediction interval output: (292.374, 405.262).
Midpoint is our prediction of 348.82. We are 95% confident that the takeoff velocity for a cat with 25% body fat will be between 292.37 cm/sec and 405.26 cm/sec.

11. Prediction Interval at 50%.

Repeat Question 10 to obtain a 95% prediction interval for the takeoff velocity of a cat with 50% body fat. Which interval is wider? Is this what you predicted in Question 9?
Solution.
Example output:
described in detail following the image
95 percent prediction interval output: (237.624, 362.341).
The midpoint is lower (now at 299.98) but the width is \(362.34-237.62 = 124.72\) (compared to \(405.26-292.37 = 112.89\)) is larger. This makes sense because we don’t expect predictions at 50% body fat to be as precise, but we expect lower take off velocity for these heavier cats.
As you saw in Investigation 2.6, the level of precision will also depend on whether we want to predict the mean response or an individual response outcome.

Definition: Prediction and Confidence Intervals.

Statistical packages compute both β€œprediction intervals” and β€œconfidence intervals.” A prediction interval gives us the interval of plausible values for an individual response at a particular value of the explanatory variable. A confidence interval gives us the set of plausible values for the mean response at a particular value of the explanatory variable.

12. Confidence Interval for the Mean Response.

What does your technology report for the 95% confidence interval for the average takeoff velocity among all cats that have 25% body fat? Also determine the midpoint of this interval; does its value look familiar? Also interpret what this interval reveals.
Hint 1. R Instructions
use interval="confidence"
Hint 2. JMP Instructions
From the Linear Fit hot spot select Mean Confidence Interval Formula.
Solution.
Example output:
described in detail following the image
Prediction output: Fit 348.818, SE Fit 6.30652, 95 percent confidence interval (335.449, 362.187).
The midpoint is the same (348.82). We are 95% confident that the average takeoff velocity for all cats with 25% body fat is between 335.45 and 362.19 cm/sec.

13. Compare the Two Intervals.

How does the interval in Question 12 compare to the interval in Question 10? Why does this relationship make sense? Explain.
Solution.
The interval is narrower because it is easier to predict an average than an individual observation.

Study Conclusions.

Technology tells us that we are 95% confident that a cat with 25% body fat would have a takeoff velocity between 292.4 and 405.3 cm/sec. But if we were to consider the population of all cats with 25% body fat, we are 95% confident that the mean takeoff velocity of these cats is between 335.5 and 362.2 cm/sec, a much narrower interval. These procedures are valid because the analysis of the residual plots did not reveal any strong departures from the basic regression model conditions.
Note: As with other t procedures, these procedures are fairly robust to the normality condition if you have a larger sample size except the prediction interval calculation.

Subsection 27.4.2 Practice Problem 5.13

Reconsider the 5K race results (Talley5K2013.txt) from Investigation 5.10.

Checkpoint 27.4.1. Mean Finishing Time CI.

Determine and interpret a 95% confidence interval for the mean finishing time of all 25-year-old runners in the population.

Checkpoint 27.4.2. Predict Joy Montoya’s Time.

Joy Montoya, a 43-year-old female, did not appear in the first set of results. Use these data to predict her finishing time.

Checkpoint 27.4.3. Compare the Intervals.

Checkpoint 27.4.4. Repeat for Laure James.

Checkpoint 27.4.5. Validity of the Intervals.

Do you consider the above interval calculations to be valid? (Examine and discuss residual plots.)
You have attempted of activities on this page.